hej

God Jul och Gott Nytt år!

kommer nog inte hinna skriva något förrän efter nyår, så vi tar en liten kort pause. Men kommer tillbaka efter den 2 Januari 2009 med massa nytt!

Sabrina

Göteborg

Det kan hända vem som helst, din syster, din kusin, din mamma och personen före dig i matkön.
Det kan hända varsom helst, Asien, USA, Ryssland, en plats NÄRA dig.'


Bild: Världskulturmuseet
Text: Världskultursmuseet

"Under en månad, bodde två unga kvinnor, som utsatts för trafficking från ett Östeuropeiskt land, tillsammans med sina hallcikar e en lägenhet idet här huset. Under de fyra månader kvinnorna var i Göteborg blev de tvingade av sina två hallickar att ta emot upp till 25 kunder per natt. Inkomsterna kvinnorna drog in gick oavkortat till att täcka hallickarnas ökande heroinmissbruk. Kvinnorna fick inget av förtjänserna. Slutligen slog polisen till emot lägenheten och kvinnorna fick hjälp".

Som ni ser så hände detta i Göteborg.

Hej!

Hej, ledsen att de va så länge sedan vi skrev sist. Har haft så mycket att göra i skolan. Iallafall så hade vi vår andra föreläsning i torsdags. Det gick hur bra som helst. Vi hade lagt till lite bilder i power point presentationen, vilket tror jag, blev mycket bättre. Vi ändrade även vår strategi lite grann och fick eleverna till att prata och vara med och svara på frågor.
Hur som helst så va detta sista föreläsningen för iår. I januari har vi tre till. Längtar!

Ha de bra!
Sabrina

Något att tänka på

Hallicken tar bort trafficking offrets grundliga mänskliga rättigheter som friheten att förflytta sig, friheten att välja, friheten att ta kontroll över sin kropp och eget sinne, och friheten att välja sin egen framtid.


 

Riz Khan - Sextrafficking



Veckans land

Veckans land är USA.

Nästan högst upp på den politiska agendan i USA ska de bekämpa den globala människohandeln. (Offren för människohandeln drabbas inte alltid av tvångsprostitution men en stor, väldigt stor, del av procenten gör det. ) Enligt www.trafficking.nu (sidan som världskulturhusmuseet har) har man bland annat hotat med att ta bort det ekonomiska biståndet till länder som inte är aktiva i bekämpandet av mänskohandel inom deras gränser, vilket har lett till att ett flertal länder som hotats med sanktioner har positivt förändrats.

Men USA kämpar ju också för att bekämpa trafficking inom sina egna gränser. Under 2005 anklagades 116 personer för människohandel. Av dessa blev 45 skyldiga till trafficking och 35 av dem dömdes för sexuellt utnyttjande.


Bild: Världskultursmuseet

Trots få anklagelser och dömda är USA det största destinationslandet i världen för människohandel, både när de gäller tvångsarbete och tvångsprostitution. De flesta offer kommer oftast från Asien, Östeuropa och Latinamerika.

När offren kommer till USA kommer de oftast med flyg men det har visats sig att det även kommer med båt, långtradare och bil, till fots och simmandes (till exempel gränsen mot Kanada och Arizonas/Texas gräns mot Mexiko). Nedan finns en bild på hur en kvinna transporterats i en bil. Jag tycker det är sjukt… Vad tycker ni?


Bild: Världskulturmuseet

Det stod även på den här sidan att CIA uppskattar att 50 000 kvinnor och barn säljs till USA varje år. De tror att de flesta tvingas till prostitution. Inom landet, så beräknas ungefär hundratusentals människor att riskeras bli offer för traffickingen.

När det kommer till Sexindustrin är den väldigt flexibel eftersom de inte vill avslöjas för polisen. Man flyttar oftast kvinnor som utnyttjas från stad till stad (eller bordell till bordell med mera). Det är viktigt att ständigt flytta runt kvinnor. Genom detta bli det svårare för kvinnorna att knyta kontaket som skulle kunna hjälpa dem.

Källor:
www.trafficking.nu

nåt att tänka på...


Detta är passfoton från kineserna och några tillbehör.
Foto: Världskulturhus museet
Text: Världskulturhus museet

Jag kommer ihåg efter att ha varit på utsällningen att de berättade om ungefär 100 spårlöst försvunna kinsesiska barn som kommit till Sverige.

Denna text är tagen från världskulturshusmuseets hemsida www.trafficking.nu

"Försvunna kinesiska ungdomar Mellan 2004 - 2005 anlände sammanlagt 104 kinesiska ungdomar (13-18 år) till Arlanda flygplats och sökte asyl i Sverige. 8 av dem har återvänt till Kina. Resten är spårlöst försvunna. Gemensamt för ungdomarna var att de alla var utrustade på liknande vis: ryggsäckar innehållande ett klädombyte, en mobiltelefon och 270 Euro (2500 kronor) och SIM-kort insytt i underkläderna. Alla berättade en liknande historia när de sökte asyl. Efter några dagar på flyktingförläggning i Sverige rymde de plötsligt efter att ha fått instruktioner via mobiltelefon. De kinesiska ungdomarna antas ha hamnat i någon form av tvångsarbete eller prostitution i Frankrike, Portugal, Spanien, Italien eller Nordamerika. Den 25 november 2005 grep polisen en man och en kvinna i Stockholm misstänkta för att ha ligga bakom de kinesiska ungdomarnas mystiska försvinnanden. Paret dömdes i tingsrätten för grov människosmuggling. De antas vara del av ett stort internationellt nätverk som specialiserat sig på handel med kinesiska barn och ungdomar."

Ni kan läsa vidare på länkarna här (på DN.se)
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=540429&maNo=-1
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=700138&maNo=-1
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=666340&maNo=-1

Något att tänka på, eller hur?

Tack så jätte mycket för att vi fick använda bilderna och informationen! Detta uppskattas verkligen! :D

Äntligen!!!

Hej!

Idag så hade vi vår första föreläsning, vilket gick hur bra som helst! En helt underbar klass som verkligen lyssnade. Tack!
Det gick bra iallafalll, bättre än förväntat. Fick många bra tips även på hur vi hade kunnat göra detta Ännu bättre. Alla tips är ju VARMT välkomna! 

Har inte så mycket mer att säga just nu, är väldigt trött...Gick upp 6 i morse och nån morgonmänniska är jag inte! hehe...

Jaja, va bara tvungen att säga detta...:)

Ha en fortsatt trevlig kväll!


//Sabrina

RSS 2.0