Del 2


Amanda

Sabrina har varit mer aktiv än jag i denna bloggen, och för detta ber jag om ursäkt. 
Tycker dock att det var en bra grej som Sabrina gjorde, att hon skrev om varför just hon började med detta projektet och bestämde sig att fördjupa sin kunskap om denna hemska sanning. Tänkte att jag skulle göra detsamma..

För mig började det inte med filmen Human Trafficking, utan med boken Såld. Det var en sommar(ca 3 år sedan) då jag var med min familj i en stuga i Östergötland. Det fanns inte så mycket att göra där, så ja bestämde mig för att köpa ett par böcker och läsa lite. Jag började på boken Såld, men kom inte in i den så jag slutade läsa den men tanke på att jag har väldigt dåligt tålamod när de kommer till läsning. Men sen kom det någon regnig dag då man såg boken stå i hyllan hemma och tog ner den. Ni som känner mig vet att jag inte gärna läser, men av någon anledning så började jag läsa den boken. Dagen efter åkte jag till min farmor i Linköping och på bussen så läste jag ut den. Jag hade nog aldrig i hela mitt liv varit med om en sådan obekväm känsla i magen som jag hade efter jag läst den och insett vad den handlade om. 

Likaväl som Sabrina så började jag också med projektarbetet i 3an dock visste jag inte vad jag ville jobba med. Jag hade tankar om att jobba mot human trafficking, men det kändes tråkigt att jobba med ett projektarbete själv och jag kände ingen i min närhet som ville jobba med det. Jag lade ner idén om att jobba med human trafficking och började istället på en projektplan om att tillverka en reseguide. Men jag insåg rätt snart att de inte var det jag ville jobba med, och det kändes då lönlöst att jobba med det. Jag bytte projekt igen, till att jobba med växthuseffekten, men samma sak hände där, jag insåg att ja inte ville göra det så motivationen rann ut ur sanden. Vad skulle jag jobba med?!?

Så en underbar dag så spranga jag på min historialärare Krisina vid kopiatorn i skolan och började prata lite allmänt med henne om projektarbetet. Jag berättade att ja hade problem med att ja inte visste vad jag skulle jobba med och hon frågade mig vad jag vill jobba med mest av allting om ja fick välja allt mellan himmel och jord. I en sådan bekväm situation var det ända svaret "human trafficking" och Kristina hänvisade mig till Sabrina Johansson (som även var hennes elev) i samhällsklassen. Så jag sökte upp denne mystiska Sabrina och pratade med henne. Det visade sig att vi hade exakt samma mål och samma idér då det kom till ett projektarbete om human trafficking. 

Nu har vi jobbat med detta i 8 månader och inte nog med att vi fått enorma kunskaper om ämnet och gjort ett väl skött projektarbete, så har även en stark vänskap vuxit fram mellan oss. Jag visste inte ens vem Sabrina Johansson var i September förra året, och nu kan jag inte ens tänka hur mitt liv hade sett ut utan henne. 

Till alla er som går i 2an och läser detta, ta vara på erat projektarbete! Det är någonting som ni kommer att ha nytta av längre fram i livet och något ni kommer att njuta av i 3an. Projektarbetet har varit det roligaste jag gjort i gymnasiet och även om vi jobbat med ett sånt starkt, allvarligt och svårt ämne så har vi alltid haft roligt och hjälpt varandra genom allt. 
Ta vara på projektet, hade jag fått en chans att göra om det så hade jag gjort det utan tvekan. 

Och tack Sabrina för att du förgyllt det med din glädje och vilja till förändring!

Amanda

Sabrina

Tänkte berätta lite om mig själv och varför jag valde trafficking som projektarbete med mera.

När jag var typ 15 år hyrde vi en film som hetter "Human trafficking", vi har skrivit om den tidigare i bloggen. Filmen var oehört bra och påverkade mig rejält. Man tänkte mycket på filmen, men de tog ändå ett par år innnan jag läste boken "Såld". Det var då jag kände att, trafficking existerar på riktigt och vi måste göra något åt detta.
I trean får man som sagt göra ett projektarbete och det blev en perfekt möjlighet att kunna göra något för att stoppa trafficking (eller iallafalll försöka göra nåt)

I början jobbade jag själv med projektet och hade massor av ideer som jag ville göra. Dock så kunde jag inte bestämma mig. Som tur va träffade jag Amanda (som går i min parallel klass). Hon ville också jobba emot traffikcing, så vi två bestämde oss för att göra en plan.

Jag kan faktiskt säga att vårt projekt är det bästa jag har lyckats med hittils. Stolt är jag också, över att ha kunnat göra nånting för världen och för alla offer. Okej, ja har inte räddat alla, men jag har visat mitt intresse för att försöka och förhoppningsvis har vi kunnat påverka fler ungdomar till att göra detsamma.

Men det slutar inte där, jag kommer inte sluta jobba mot trafficking bara för att vi tar studenten, nejnej. Jag ska vidareutbilda mig på universitetet till socionom. Förhoppningsvis komemr jag in (haha) och tar ett sabbats år för att voluntär arbeta på en organization som heter Afesip. En organization som jobbar mot trafficking där grundaren själv har varit ett offer.

Efterutbildningen och voluntärarbetet jobbar jag nog inom en organization eller inom politiken för att kunna påverka. Haha...ja ska va ärlig, framtiden vet ja inte så mycket om än..

Ska försöka övertala Amanda om att skriva lite om sig själv :)

Vi ses. Sabrina

serie

Tänkte att vi skulle börja med att visa en liten serie på typ 5 klipp om barn-trafficking i USA. Här kommer första klippet där en polis stannar en bil med massa ungdomar.
Jag vet dock inte om dokumentären är sann, för de står inte, men de´skulle lika gärna kunna vara det.


Vi lever.

Hej. Förlåt för en väldigt dålig uppdatering. Studenten närmar sig och det är mycket kvar att göra. Hade det funnits en möjlighet, hade ja gärna suttit och skrivit på bloggen och fortsatt jobba med projektet, men nu har man massa andra ämnen som kräver en himla massa inlämningar.

På fredag så ska vi ha vår project presentation inför våra mentorer med mera. Det ska bli spännande, för vi har gjort en film som vi ska visa. Den är väldigt bra faktisk, vi får väl lägga upp den på bloggen nån dag...

Så fort vi hinner komemr fler uppdateringar men just nu är det lite stressigt...Håll ut!!

Sabrina

RSS 2.0